Workshops

Activiteiten Voorjaar 2019
Datum Thema Tijd Locatie
Woensdag 26 juni Kruidenzeep 19.00 – 22.00 Kristin’s Kruiderij, Westernieland
Vrijdag 28 juni Natuurlijke Cosmetica 19.00 – 22.00 Kristin’s Kruiderij, Westernieland
Vrijdag 5 juli Wonderkruid Goudsbloem 14.00 – 17.00 Kristin’s Kruiderij, Westernieland
Zaterdag 6 juli Eetbare tuin 9.30 – 13.00
incl. lunch
Kristin’s Kruiderij, Westernieland

Voor alle workshops geldt:

  • Graag aanmelden per e-mail: info@kristinskruiderij.nl

  • De workshops gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen van minimaal 3 personen.

  • Voor de zeep- en kruidenworkshops, waarbij we dingen gaan maken, is het aantal deelnemers beperkt tot 6. Zo komt iedereen goed aan bod en heeft alle stappen zelf doorlopen.

  • De workshops worden gegeven in de eigen workshopruimte en in eigen tuin. Heb je een geschikte locatie voor 4 - 8 personen en een enthousiaste groep deelnemers? Mail of bel me, dan kom ik ook graag naar je toe.

  • Doe oude kleding en stevige schoenen aan. Bij de zeepworkshops werken we met chemicaliën. Lange mouwen zijn daarvoor verplicht, maar ook handig bij het maken van zalf en het plukken van kruiden.

  • Vanzelfsprekend zijn er mogelijkheden voor afwijkende data en thema’s. Neem contact op, als je bijvoorbeeld met een eigen groepje van 3 - 6 personen wilt komen.

  • Ook zijn er rondleidingen door de tuin met veel eetbare kruiden en borderplanten inclusief proeverijen/lunches voor 6 - 10 personen mogelijk.

  • Het is mogelijk om na afloop van de workshop enkele ingrediënten aan te schaffen, om thuis zelf aan de slag te gaan. Weet je al dat je dat wilt, dan graag vooraf melden, zodat ik het alvast klaar kan zetten.

Workshop Kruidenzeep

Je huid verwennen met eigen gemaakte, pure en voedende kruidenzeep! Als je heel gevoelige huid of geen zin meer in onnodige chemische stoffen op je huid hebt , is natuur- of kruidenzeep een superfijne manier om je huid mild te reinigen. In deze workshop leer je het proces van de koude zeepmethode kennen. Dat betekent dat de – veelal biologische en koud geperste - oliën tot maximaal 50 graden worden verwarmd waardoor zij hun waardevolle stoffen behouden en ten goede komen aan de huid. ‘Koud’ betekent ook dat de zeep voor gebruik minstens 1 maand moet rijpen.

In deze workshop maak je individueel zeep, ieder volgens hetzelfde recept. Zo doorloop je alle stappen een keer en kun je evt. ook thuis zelf aan de slag. Je mag kiezen uit 2 vormen , óf en welke kruidenolie je wilt gebruiken en welke etherische olie je aan de zeep toe wilt voegen.

Je krijgt ongeveer 8 zepen (ter waarde van 4 euro per stuk), voor jezelf, maar ze zijn ook een leuk kadootje. De zepen kunnen na een droogtijd van minstens 1 week op afspraak worden opgehaald of na ca. 4 weken worden opgestuurd.

Doe oude kleding met lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoenen aan, ook als het warm wordt, want we werken met loog en warme olie.

Kosten:50 p.p. inclusief alle materialen, reader en koffie/thee met wat lekkers

Aantal deelnemers: minimaal 3, maximaal 4 deelnemers

Workshop Natuurlijke Cosmetica

De gebruikelijke verzorgingsproducten zitten vaak vol met chemische stoffen. Velen daarvan, zoals conserveermiddelen en kleurstoffen, zijn onnodig, als je zelf kleinschalig cosmetica maakt. Bovendien kun je zelfgemaakte cosmetica op je eigen huid en persoonlijkheid afstemmen. Dat vraagt wel een beetje oefening en veel experimenteren. Maar dat is juist het leuke daaraan!

In deze workshop leer je basisvaardigheden in het werken met verschillende ingrediënten als oliën, vetten, etherische oliën enz. Vandaaruit kun je verder zoeken naar welke ingrediënten en recepten bij je passen.

We maken individueel bodyboter, crème, deo en tandpasta. Daarbij kun je kiezen welke etherische oliën je gebruikt. Alles wat je maakt krijg je mee naar huis, plus een reader met verschillende leuke recepten.

Kosten:40 p.p. inclusief alle materialen, reader en koffie/thee met wat lekkers

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 6

Workshop Wonderkruid Smeerwortel

De Smeerwortel (Symphytum officinale) is een fantastisch geneeskruid bij blauwe plekken, verstuikingen, spier- en gewrichtspijnen. Daarnaast stimuleert de plant de celvernieuwing. Als je eenmaal de werkzaamheid van Smeerwortelzalf hebt ervaren, kan je huisapotheek echt niet meer zonder!

In deze workshop bespreken we de verschillende toepassingen van de veelzijdige Smeerwortel, we trekken van de wortel olie en maken pijnverzachtende zalf en een verzorgende nachtcrème. Met deze vaardigheden kun je vervolgens ook van andere kruiden makkelijk zelf zalf of crème maken. Alles wat je maakt krijg je mee naar huis, plus een reader met recepten.

Kosten:35 p.p. inclusief alle materialen, reader en koffie/thee met wat lekkers

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 6

Workshop Je eigen kruidentuin

Wil je je eigen kruidentuintje aanleggen, maar twijfel je hoe te beginnen? Is je ruimte beperkt en moet je kiezen? Dus welke planten zijn nu werkelijk ‘nuttig’ , wat kun je er allemaal mee en welke eisen stellen de planten?

We bekijken de vele mogelijkheden van een aantal ‘basiskruiden’ , die vaak verrassend genoeg zowel als keuken- en ook als geneeskrachtig en soms als cosmetisch kruid zijn te gebruiken. En natuurlijk gaan we ook praktisch aan de slag. We gaan de kruiden ruiken, voelen en maken wat lekkers om te proeven en een paar handige dingen voor de huisapotheek.

Kosten:40 p.p. inclusief alle materialen, reader en koffie/thee met wat lekkers en hapjes

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 6

Workshop Eetbare tuin

Wil je liefst een tuin waarin je alle planten kunt eten? Maar hoe smaken ze en welke kies je? Ga je voor een moestuin in de volle grond of toch liever voor moestuinbakken? Twijfel je nog wat bij je past, welke voor- en nadelen aan welke methode zitten en welke planten je zou willen dan is dit een leuke snuffelworkshop.

In de tuin van Kristin’s Kruiderij vind je vele elementen van een eetbare tuin: kleine moestuin, makkelijke moestuinbakken, kas, fruitbomen en -struiken, enkele permacultuurelementen en veel eetbare (thee)kruiden en borderplanten.

We bekijken de verschillende onderdelen, doen een snelcursus Makkelijke Moestuin(bakken) en proeven veel aanwezige planten. Van een paar planten maken we lekkere hapjes voor onze lunch. Sommige planten kun je na afloop ook direct met korting aanschaffen.

Kosten:40 p.p. inclusief alle materialen, reader en koffie/thee met wat lekkers en lunch

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 6

Workshop Wonderkruid Goudsbloem

Goudsbloem (Calendula officinalis) is een van de meest geliefde en veelzijdige kruidenplanten, vooral vanwege haar wondhelende en zacht verzorgende eigenschappen. Dat maakt Goudsbloem heel geschikt voor littekenzalf, verschillende verzorgingsproducten voor ruwe en bijzonder gevoelige huid, voor babyverzorging etc. Goudsbloemzalf is de basis-EHBO-zalf! Ook in thee en sla is goudsbloem lekker en erg gezond. En ze staat nog prachtig in de border ook!

In deze workshop gaan we flink aan de slag en maken goudsbloemolie, zalf en crème. Met deze vaardigheden kun je vervolgens ook van andere kruiden makkelijk zelf zalf of crème maken. Alles wat je maakt krijg je mee naar huis, plus een reader met recepten.

Kosten:35 p.p. inclusief alle materialen, reader en koffie/thee met wat lekkers

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 6

Workshops op andere locaties

Moederdag 12 mei ― Theetuin Blotevoetenhof Opende (GR)

In samenwerking met Staatsbosbeheer, beheereenheid Westerkwartier en Theetuin Blotevoetenhof in Openende organiseren we een verwenarrangement voor vrouwen op Moederdag:

Natuurlijke cosmetica

10 – 13 uur, aansluitend uitgebreide lunch.

Kosten:50 p.p. inclusief materialen, reader en koffie/thee met lekkers en uitgebreide lunch.

Minimum aantal deelnemers 5, maximum 8

Kruidenzeep

14 – 17 uur ,

Kosten:50 p.p. inclusief materialen, reader en koffie/thee met lekkers.

Lunch vooraf is optioneel voor € 10 extra.

Minimum aantal deelnemers 4, maximum 6